Poznajmy się bliżej...

Więcej o mnie

Więcej o mnie

Nazywam się Karolina Golińska. Jestem magistrem dietetyki, a studia wyższe na tym kierunku ukończyłam w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Już w czasie studiów zaczęłam poszerzać swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach czy konferencjach. I tak w dalszym ciągu staram się być na bieżąco w dziedzinie dietetyki, cały czas kształcąc się 

u najlepszych specjalistów i bazując na aktualnych badaniach naukowych.

A co robię poza współpracą z pacjentami?

Jestem wielką miłośniczką gotowania, a dokładniej mówiąc – kocham pieczenie! Uwielbiam kombinować w kuchni i tworzyć zdrowe słodkości, a później oczywiście je jeść! Swoją działalność w sieci zaczęłam właśnie od tworzenia zdrowych przepisów i dzielenia się z nimi na Instagramie. Kontynuuję to do dzisiaj, chociaż staram się też przemycić tam coraz więcej wiedzy z zakresu dietetyki. Zaczęłam też tworzyć ebooki ze zdrowymi przepisami, które możesz znaleźć u mnie na stronie. Oprócz tego jestem fanatykiem aktywnego trybu życia. Moje serce skradła przede wszystkim siłownia, ale każda aktywność sprawia mi frajdę.   

 

Jestem dietetykiem z wykształcenia ale również z pasji. Uwielbiam to co robię i pragnę pomóc zachować zdrowie jak największej ilości osób. Chcę przy tym pokazać, że można jeść zdrowo i pysznie, a przy tym nie tracąc całego dnia w kuchni. Posiłki, które rozpisuję swoim podopiecznym są ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i pełnowartościowe, ale to co najważniejsze – są dopasowane do indywidualnych preferencji.

 

I chociaż uwielbiam jeść samodzielnie przygotowane dietetyczne zamienniki, to sama czasami bez wyrzutów sięgam po sklepowe słodycze czy przekąski. Uważam, że gdy zadbamy o zdrowe podstawy diety, to w naszym jadłospisie jest miejsca na bardziej przetworzone produkty, takie jak czekolada czy ciasteczko. W swojej pracy kieruje się tym, że to dieta ma być dla nas, a nie my dla diety.

Czym się zajmuję?

 

Specjalizuję się przede wszystkim w dietoterapii:

 

  • zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, w tym insulinooporności, hiperinsulinemii, hipoglikemii reaktywnej czy cukrzycy,

  • chorobach tarczycy (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto).

  • zespole policystycznych jajników (PCOS),

  • problemach skórnych (trądzik),

  • anemii,

  • zaburzeniach lipidowych i nadciśnieniu tętniczym,

  • nadwadze czy otyłości.

Jak się rozpoczęła moja przygoda z dietetyką?

 

 

 

Już w gimnazjum zaczęłam interesować się tematem odżywiania. Jednak wówczas ze zdrowiem nie miało to za dużo wspólnego. Jak większość nastolatek chciałam zgubić parę kilogramów, aby czuć się lepiej w swoim ciele. Wypróbowałam chyba wszystkie diety „cud”, ostatecznie kończąc z zaburzeniami odżywiania. Uporanie się z nimi zajęło mi sporo czasu, ale od tamtej pory wiedziałam, że chce poszerzać swoją wiedzę w zakresie ZDROWEGO żywienia. Dlatego, gdy przyszedł moment wyboru kierunku studiów, decyzja była prosta – idę na dietetykę! W czasie tych 5 lat nauki sporo myślałam czym tak właściwie chcę się zajmować w swojej pracy. Dopiero będąc na magisterce poczułam, że praca z osobami z problemami hormonalnymi oraz z zaburzoną gospodarką węglowodanową – to jest to. Chciałam też połączyć swoje wykształcenie z pasją do gotowania. Stąd pomysł, aby tworzyć ebooki z przepisami dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share